perjantai 1. elokuuta 2014

Kaupunkilaisten vinkit matkailijoille: Harrbåda
”Merellinen kaunis ulkoilualue missä on helppo rentoutua luonnon keskellä. Kokkolan rivieera. ” – Hannu

”Suntinsuulta onkin hyvä jatkaa matkaa Villa Elban maisemiin ja luontopolulle sekä Harrbådan ns. majakalle, josta kerrottavat kummitustarinat varmasti kiehtovat niin pienien kuin isojenkin immeisten mieltä. :)” –Riikka

Kokkolan Harriniemi eli Harrbåda on yksi Kokkolan kauneimmista luontoalueista. Harrbådasta löytyy mm. luontopolkuja, lintutorni sekä vanha loisto. Moni paikallinen puhuu Harrbådan majakasta, mutta virallisesti se kulkee nimellä loisto, koska siinä ei ole välkkyvää valoa niin kuin majakoissa.

Tämän vanhan Harrbådan loiston ympärillä liikkuu useita eri tarinoita Harrbådan neidosta. Eräs tarina kertoo, että kolme miestä ja nainen olivat veneilemässä Harrbådan edustalla. Myrsky yllätti heidät yön aikana ja nainen tippui veneestä. Naista etsittiin merestä, mutta hän katosi kuin taivaan tuuliin. Myöhemmin sama nainen nähtiin kummittelemassa Harrbådan loiston luona valkoisissa liehuvissa vaatteissaan ja tästä hän sai nimen Harrbådan neito. Tarinoiden mukaan nainen kummittelee alueella vieläkin, mutta siitä ei ole näkyviä todisteita.

Näitä kummitustarinoita ei tule säikähtää. Matkustaminen Harrbådaan on edelleen turvallista. Alueella on myös jonkun verran mökkiasutusta, mutta muutoin aluetta ympyröivät luontopolut. Kesäaikaan voi mm. törmätä lampaisiin ja jakkihärkiin, jotka viettävät kesäpäiviä Harrbådan laitumilla. Luontopolut vievät myös lintutorniin, josta voi tiirailla lintuja sekä ihailla upeita maisemia.

Moni useasti kysyykin, että löytyykö Harrbådasta rantaa. Virallisesti sieltä ei löydy mitään leveää hiekkarantaa, mutta niemen vasemmalla puolella on pieni ranta jos on valmis kävelemään pienen kaislikon läpi. Auringonlaskun aikaan näky merelle on upea.

Harrbådaan on matkaa keskustasta noin 7km. Loput kaksi kilometriä tiestä ei ole niin hyvässä kunnossa, mutta loiston viereen asti pääse autolla. Toinen vaihtoehto on jättää auto Villa Elban luo ja kävellä luontopolkua pitkin kohti Harrbådaa. Matkalla voi pysähtyä lintutornille.


Niin kuin yksi kaupunkilainenkin totesi, tunnelma on se mikä Harrbådassa eniten viehättää. Upea merimaisema, alueen historia sekä upea luonto hurmaavat niin kaupunkilaiset kuin matkailijatkin. Suosittelemme käymään!

”Tunnelma on se mikä viehättää tässä paikassa, olen käynyt satoja kertoja kuvaamassa lintuja ym.” – Pentti

”Siellä on kaunista, lampaita ja karvaisia jakki-härkiä.” – Ile


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti