torstai 28. elokuuta 2014

Kaupunkilaisten vinkit matkailijoille: Meripuisto & Suntinvarsi 2/2

”Suosittelisin matkakohteeksi torin alkavaa ja Suntin vartta pitkin etenevää kävely/juoksulenkkiä aina Kokkolan leirintäalueelle asti ja takaisin. Nykyisin leirintäalue on keskustaa vilkkaampi vapaa-ajanviettopaikka ja venevajoineen Suntin varsi on kaunista ihailtavaa.” – Johanna

Päätimme julkaista kaksi vinkkiä samassa julkaisussa. Meripuistoon matkatessa kaupunkilaiset suosittelevat kävelemään tai pyöräilemään Suntin vartta pitkin. Moni ulkopaikkakuntalainen aina ihmettelee, että mikä ihmeen Sunti. Sunti (lausutaan Suntti) on kaupungin salmi. Se ei ole joki eikä puro vaan jäänne merenlahdesta. 1600 – luvulla kauppatorin paikalla oli vielä satama, mutta vuosien saatossa maa on kohonnut ja meri vetäytynyt kauemmaksi keskustasta. Tätä kaupungin salmea alettiin kutsua kaupunkilaisten kesken Suntiksi. Nimi tulee ruotsinkielisestä sanasta sund, joka tarkoittaa salmea.
Moni ihmettelee myös, että miksi Sunti on sen värinen kuin se on ja miksi sieltä kasvaa kesäisin sellaista rehua? Syy on se, että Sunti on korkeudeltaan hyvin matala ja siinä mutapohja, joka aiheuttaa sen ruskean värin. Kesäaikaan se on ihanteellinen paikka rehunkasvulle, koska siinä ei ole virtausta. Suntin kunnostamisesta on puhuttu iät ja ajat. Suurin syy miksi sen eteen ei ole tehty mitään suurta on raha. Tämän hetken huhut kertovat, että Suntia alettaisiin kunnostaan tässä lähivuosina.
Pususilta.
Vaikka itse Sunti ei ole kaunis, mutta sen ympäristö on. Etenkin kun lähtee kävelemään kauppatorilta kohti Meripuistoa tai Mustakaria niin sen varrella saa ihailla upeita luonnonmaisemia. Suntin varrelta löytyy monta oivaa piknik paikkaa sekä laajoja puistoalueita kuten Englannin puisto. Sieltä löytyy mm. vanha barkassi, joka on suosittu kohde matkailijoiden keskuudessa. Historian tuntevat tietävät, että kyseinen barkassi on ainut koko maailmassa esillä oleva vene, joka on viety Englannin laivastolta. Englantilaiset ovat sitä monesti yrittäneet ostaa, mutta Kokkola ei sitä tule millään hinnalla myymään.
”Piknik-kävely Suntinsuulla. Auto Pususillan tietämille tai abc:lle, eväät mukaan ja kävellen kohti Halkokarin kahakan muistomerkkiä. Venevajojen vierestä kulkee kaunis kinttupolku meren äärellä kohti muistomerkkiä, jossa mukava nautiskella piknikistä.” –Aino
Halkokarin puolelle päästäessä Suntin vartta koristavat upeat vanhat venevajat. Kun jatkaa matkaa Suntin oikeaa puolta (keskustasta päin katsottuna) ohi venevajojen saapuu pian Halkokarin muistomerkille. Vuonna 1854 täällä käytiin kuuluisa Halkokarin kahakka, jolloin englantilaisia kuoli 9 ja haavoittui 27. Nämä sotilaat ovat haudattu Marian Hautausmaalle. Kokkolalaisilla kuoli kahakan aikana vain yksi hevonen.

Sunti loppuu Halkokarin muistomerkin kohdille ja siitä aukea Pohjanlahti. Halkokarin muistomerkiltä matkaa voi vielä jatkaa Mustakarille, jossa on kesäravintola sekä yksi Suomen vanhimmista purjehdusseuroista GSF. Aikanaan Mustakarilla tervattiin laivojen pohjia. Laiva tuotiin sinne, kallistettiin ja tervattiin. Tervaa valui maahan ja loputa maa oli mustana tervasta. Ja siitä tuli nimi Mustakari.”Leirintäalueen meripuistoon johtava Suntin varren "rantatie", jossa toisella puolella sijaitsevat harmooniset venevajat. Ja mikä parasta. Reitti saapuu suoraan Meripuistoon, jossa kelpaavat kaupungin asukkaat viihtyä ja ulkopaikkakuntalaiset yöpyä. Tämä kaikki aivan kaupungin vieressä!-> Meripuistosta laivalla Tankariin” – Niko

 ”Suntin varren venevajat ovat monelle ennennäkemätön konsepti.” – Mari

Jos haluaa matkata Suntin vartta pitkin Meripuistoon, on tärkeää muistaa vaihtaa puolta valkoisen sillan kohdalla. Kaupunkilaisten kesken sitä siltaa kutsutaan pususillaksi. Aikoinaan kun armeijalla oli Pikiruukin alue käytössä niin tyttöystävät saattelivat poikakavereitaan sillalle asti. Tuolloin sillalla jaettiin monia pusuja, koska ulkopuoliset eivät saaneet enää mennä siltaa pidemmälle.

Suntin varrella olevista alueista löytyy yhtä jos toista tarinaa, tässä niistä muutama. Suntinvarsi on ehdottomasti näkemisen arvoinen kohde Kokkolassa. Niin kesällä kuin talvella, Suntia ympäröivä alue on kaunista katsottavaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti